Pertti Rinta Oy

Pertti Rinta Oy:n arvot ovat laatu, perhe, kunnioitus ja ympäristö.

Ensiluokkaisten kaalien toimittaja – Pertti Rinta Oy

 

Laajalla alueella valtatie E18:n varrella on keväisin harsoilla peitettyä kasvustoa. Suojassa hallalta, tuholaisilta, auringonpaahteelta ja rankkasateilta aloittavat kasvunsa erilaiset kaalilajikkeet kaupan ja teollisuuden tarpeisiin. Kaalimaat ovat osa Pertti Rinta Oy:n 70-80 hehtaarin kaaliviljelmistä. Valtaosa sadosta varastoidaan käytettäväksi vuoden ympäri ja toimitetaan mm. Keskolle, Kokkikartanolle, Atria Oyj:lle, Isokaski Oy:lle erilaisissa pakkauksissa ja muodoissa.

 

”Ensimmäiset kaalit istutettiin Isonkyrön saviseen maaperään jo 1970-luvulla”, kertoo Maija Rinta, joka jatkaa perheyritystä veljiensä Jussin ja Villen kanssa. ”Isä päätti erikoistua avomaavihannesten viljelyyn heti nuorena, ja toiminnan kasvaessa äiti lähti mukaan "järjen ääneksi", Maija taustoittaa yrityksen alkuvaiheita. Nykyään tilalla työskentelee oman väen lisäksi ympärivuotisesti noin 10 henkeä ja kausityöntekijöinä noin 20.

 

Pertti Rinta Oy:n arvot ovat laatu, perhe, kunnioitus ja ympäristö. ”Toimitamme vain ensiluokkaisia kaaleja. Kolhiintuneet ja huonolaatuiset kaalit eivät lähde meiltä eteenpäin”, kertoo Maija ja jatkaa: ”Teemme töitä perheenä ja autamme toisiamme, viestintä on tärkeää. Kunnioitamme muita ihmisiä ja viljeltävää maata. Maaperän hyvinvointi on meille erittäin tärkeää. Jotta maaperälle jää aikaa toipua, kasvatamme kaalia vuoroviljelynä samassa maassa noin viiden vuoden välein. Ympäristöä suojelemme monin tavoin. Meillä on mm. aurinkopaneeleja, käytämme harsoja ja haraamme rikkakasveja, jotta saamme vähennyttä torjunta-aineiden käyttöä”, selvittää Maija.

 

Yrityksen toimintaa on kehitetty jatkuvasti. ”Viimeisimpänä meille valmistui moderni kylmä varasto valtatien varteen. Olemme automatisoineet toimintoja ja hankkineet gps-ohjattavia traktoreita. Lähes kaikki työkoneet on tehty itse tai teetätetty paikallisissa metallialan yrityksissä, joissa on monipuolista osaamista. Myös VASEK on auttanut paljon”, iloitsee Maija. Joka vuosi on myös haasteita tuholaisten ja kylmäkoneiden kanssa. Tämän hetkinen isoin ongelma ovat tieyhteydet yritykseen ja niiden turvallisuuden takaaminen.

 

Rinnan perheen motto on: Leuka pystyyn ja eteenpäin! Ja näinhän me pohjalaiset teemme!

 

Teksti: Elina Jacklin/Sentra