Lae Invest Oy

Autopurkaamo, -huolto ja -maalaamo auton elinkaaren maksimoimiseksi

Laurilanmäen teollisuusalueella toimiva Lae Invest Oy hankkii kolariautoja ja listaa niiden osat autopurkaamot.com-verkkopalveluun. Sieltä korjaamot ja muut tarvitsijat ympäri Suomen voivat ostaa niitä varaosiksi. Autopurkaamon lisäksi yritys on toiminut vuodesta 2010 alkaen myös kaikkien automerkkien kolarikorjaamona ja maalaamona. Suurin osa niiden töistä tehdään vakuutusyhtiöille.

 

”Pyrimme palvelemaan asiakkaat niin kuin haluaisimme itse tulla palvelluiksi ja tarjoamaan kaikki mitä korjattava auto tarvitsee,” kertoo yrittäjä Juha Lae, joka työllistää itsensä lisäksi seitsemän työntekijää. Yrittäjyys alkoi 30 vuotta sitten oppisopimuksella mekaanikko-automaalariksi opiskelemisesta, isälle automaalarina toimisesta ja iltaisin kolariautojen rakentelusta.

 

Harrastus vaihtui työksi 1994, kun omia projekteja varten hankituista autoista jäi varaosia yli ja niitä alettiin kysellä. Hyppy yrittäjyyteen ei tuolloin 18-vuotiasta Juhaa pelottanut: ”Olen yrittäjä neljännessä sukupolvessa. Kun poikani palveli asiakasta, oli hän asiakkaan mukaan meidän perheen viides sukupolvi, joka palveli hänen perhettään”.

 

Vuosiin on mahtunyt ylä- ja alamäkiä, mutta aina Lae Investin tavoite on ollut pysyä kehityksessä mukana ja kehittää autopurkaamoa vastaamaan ympäristöystävällisen kiertotalouden vaatimukseen hyödyntää auto sen elinkaaren loppupäässä mahdollisimman hyvin korjausosina. ”Töitä on riittänyt ja nykyään varsinkin, kun vakuutusyhtiöt kannustavat käyttämään kierrätysosia,” toteaa Juha.

 

Lae Invest Oy on Suomen Autokierrätyksen ja Suomen Autopurkaamoliiton jäsen sekä ainoa autopurkaamo Suomessa, joka noutaa murskalaitokselle tulleet romutettavat autot kuivatettaviksi ja kierrätettäviksi. ”Kuivatus tarkoittaa autossa olevien nesteiden poistamista ja kierrättämistä asianmukaisesti. Puramme autosta kaikki kierrätettävät osat ennen sen toimittamista takaisin Stenalle. Näin pääsemme auton kierrätyksessä mahdollisimman lähelle EU-direktiivin vaatimaa kierrätysprosenttia.” selventää Juha ja jatkaa: ”Olemme toki itsekin romuautojen virallinen vastaanottopiste ja meiltä saa romutustodistuksen”.

 

Lopuksi Juha vinkkaa rauhoittamaan itseään. Silloin huomaa, mitä tapahtuu ja mihin suuntaan tilanteet ovat kehittymässä. ”Kyllä tässä stressinsietokykyä on kysytty, mutta kaikesta on selvitty ja tullaan selviämään – tavalla tai toisella”, Juha valaa uskoa tulevaisuuteen, mutta malttaa vielä olla toteuttamatta suunnitelmiaan.

 

Teksti ja kuva: Elina Jacklin / Sentra