Lakeuden Neon Oy

LED-valomainoksia, suurkuvatulosteita ja tarroja Isostakyröstä koko Suomeen.

LED-valomainoksia, suurkuvatulosteita ja tarroja Isostakyröstä koko Suomeen – Lakeuden Neon Oy

 

Tuhansia valomainoksia yrityksille, kunnille ja kaupungeille toimittaneella Lakeuden Neon Oy:n yrittäjä Veli-Pekka Koskelalla on 38 vuotta kokemusta mainosalasta. ”Onhan tuo yrityksen nimi aika “retro”, mutta niin alkaa olla myös yrittäjä”, hän tuumaa ja taustoittaa: ”Kun vuonna 1994 perustin oman yrityksen, oli lähes jokaisen valomainosyrityksen nimessä neon-sana - joko alussa tai lopussa.” Veli-Pekkakaan ei miettinyt muuta vaihtoehtoa, sillä neon- ja loisteputket olivat miltei ainoa keino toteuttaa valomainos, joiden valmistus sähkötöiden osalta oli vielä luvanvaraista. ”Olin suorittanut sähköasentajan koulutuksen lisäksi valoputkitutkinnon Sähkötarkastuskeskuksella (myöh. TUKES) Helsingissä 1980-luvun lopussa”, Veli-Pekka Koskela kertoo alalle lähdöstään. Viimeisen 15 vuoden aikana yleistyneet LED-valot ovat korvanneet täysin vanhan tekniikan. ”Niitä käyttäen saa kuka tahansa valmistaa valomainoksia. Minusta se on ristiriidassa tiukkojen sähköturvallisuusmääräysten kanssa”, toteaa Koskela ja jatkaa: ”Edelleen laitteiden huolto- ja korjaustoimet vaativat vähintään S3-luokan pätevyystodistuksen sähkötöistä.”

 

Isoin kehitysaskel Lakeuden Neonissa otettiin 20 vuotta sitten. Yritys muutti Seinäjoelta Isoonkyröön, jotta se pystyi palvelemaan paremmin myös Vaasanseudun yritysten tarpeita. Isonkyrön kunta oli apuna hallin suunnittelussa.

 

Valtatien varteen rakennetuissa omissa toimitiloissa valmistetaan valomainosten lisäksi nykyään myös mainos- ja opastetauluja sekä leikataan teippejä ikkunoihin ja autoihin. Vuosien mittaan on tehty yksittäisiä investointeja kalustopuolelle. ”Itsenäisesti on toimittu, toki 15 vuotta sitten Vasek auttoi investointituen hakemisessa konehankintaan. Uusin hankinta on joulukuussa 2022 tullut uusi, entistä leveämpi suurkuvatulostin tarrojen ja banderollien tulostukseen”, kertoo Veli-Pekka. Yritystä kehitetään ja tulevaisuutta suunnitellaan yhdessä oman pojan kanssa. Rami Koskela, joka on työskennellyt lähes kymmenen vuotta valomainosten parissa, on nykyisin myös osakkaana Lakeuden Neon Oy:ssä.

 

Koronavuodet, raaka-aineiden kallistuminen ja korkojen nousu ovat tuoneet omat haasteensa. Veli-Pekka jaksaa kuitenkin olla toiveikas ja suupieli nousee hymyyn: ”Nyt syksyn tullessa ja iltojen hämärtyessä, on meidän tuotteilla jo ainakin vähän valoa näkyvissä.”

 

Teksti: Elina Jacklin/Sentra