Mäki-Reini Oy

"Päätuotteemme ovat hydrauliikalla toimivat uppopumput, joiden markkinajohtaja olemme Suomessa”

Mäki-Reini Oy vastaa maatalous- ja maanrakennussektorin tarpeisiin

 

Pitkään maatalouden sivunelinkeinona toimineella Mäki-Reini Oy:llä on menossa juhlavuosi. Sen toiminta alkoi vuonna 1973 perustajansa Jorma Mäki-Reinin kehittämästä heinähissistä. ”Tuotteet on kehitetty useimmiten omaan käyttöön. Jos kysyntää on ollut, siihen on vastattu. Päätuotteemme ovat hydrauliikalla toimivat uppopumput, joiden markkinajohtaja olemme Suomessa”, kertoo yritystoiminnasta nykyään vastaava Tapio Mäki-Reini.

 

Erikokoisten pumppujen asiakaskunta on monipuolinen. Niitä toimitetaan maatalouden ja maanrakentajien lisäksi pelastustoimelle, tehdashuoltoon, kunnallistekniikkaan sekä näille toimialoille suuntautuneille koneenrakentajille. ”Koska pumput ovat kuitenkin marginaalituote, ne sopivat erinomaisesti kaltaisellemme pienyritykselle”, Tapio toteaa ja jatkaa tulevaisuudesta: ”Nyt pyrimme kasvamaan hallitusti vientimarkkinoilla ja kehittämään sekä olemassa olevia tuotteita että tarpeen mukaan myös uusia tuotteita.”

 

Mäki-Reini Oy työllistää alihankkijoina useita osaavia tekijöitä. Näin omaa työtaakkaa, kasvuvaiheen investointeja ja kysynnän vaihtelun riskejä on saatu jaettua. ”Isonkyrön kunta, Vasek ja Yhyres ovat aina auttaneet mielellään, ja kaikki toimijat ovat olleet helposti lähestyttäviä”, kiittelee Tapio.

 

Isonkyrön keskeisestä sijainnista on monta etua. ”Hyödymme lähikaupunkien vahvasta yritysmaailmasta, eikä satunnaisten äkillisten asioiden hoitoon mene koko päivää”, kuvailee Tapio. Isostakyröstä löytyy myös yrityksen toimintaa tukevaa osaamista ja palveluja.

 

Matkan varrella on sattunut kaikenlaisia kommelluksia ja välillä ovat ilmeet olleet vähän vakaviakin. Joskus on luotettu liikaa omaan tekemiseen ja tekniikkaan, eikä ensimmäinen tapa ole toiminut - on täytynyt palata suunnittelupöydän ääreen. ”Mieli vaan nöyräksi, jalat maahan ja toisella lähestymistavalla haasteen kimppuun, niin lopputulos on kääntynyt parhain päin”, sanoo Tapio pilke silmäkulmassa. Hänen mottonsa onkin, että tuleen ei saa jäädä makaamaan.

 

Teksti: Elina Jacklin/Sentra